“Een schilderij is nooit klaar en toch moet je er van af blijven”

Laarder Jaap Majoor (1941) heeft een voorliefde voor olieverf en richt zich graag op de essentie van de natuur. Hij gebruikt daarbij kleuren zoals iedereen die buiten kan ervaren. Hoewel sommigen zijn werk expressionistisch noemen, ziet Jaap zichzelf vooral als colorist. Hij pakt voor zijn werk een kleur uit de natuur en gaat zoeken naar het licht, waarmee hij een voortdurende en intense strijd levert. Zijn kleurgebruik en eenvoud zijn karakteristiek voor zijn werk waarin vlakverdeling en simpele lijnen zijn liefde voor het Franse landschap weerspiegelen.

Opleiding
Nationale schildersschool (Utrecht), Gooische Academie (Laren), Nieuwe Akademie (Utrecht) en Lid van een ateliergroep

Koridon en Rijerse
Jaap Majoor is bijna 40 jaar werkzaam geweest bij het Hilversumse schildersbedrijf Koridon en Rijerse (K&R). Hij begon daar als schilder in dienst van zijn schoonvader en nam na een paar jaar samen met zijn zwager de aandelen over. Een paar jaar geleden is het schildersbedrijf overgenomen door Jaap’s zoon Jeroen. Het bijzondere familiebedrijf heeft een uitstekende reputatie en inmiddels 18 werknemers en een timmerman in dienst.

Prostitutie Informatie Centrum (PIC)
In 1994 begon de dochter van Jaap, Mariska het bekende Prostitutie Informatie Centrum (PIC) in Amsterdam. Het PIC is te vinden midden op de Amsterdamse Wallen en bedoeld als vrij toegankelijke plek waar iedereen met vragen over deze beroemde buurt terecht kan. Voor de winkelruimte van het PIC heeft Jaap een prachtige wandschildering en een kamerscherm gemaakt. Ondanks het feit dat hij best moeite heeft met het onderwerp; heeft Jaap voor zijn dochter diverse tekeningen en schilderijen gemaakt over de buurt, die te bewonderen en zelfs te koop zijn in het PIC.

t’ Bonte Paard
Het bekendste café van Laren: t’ Bonte Paard heeft een nieuw uithangbord dat is geschilderd door Jaap. De nieuwe uitbater Frank van Dijk wilde nog steeds een paard op het bord, maar deze keer dan een échte bonte!

Stichting stadsherstel Amsterdam
Voor de Stichting Stadsherstel in Amsterdam heeft Jaap een ‘stadskoe’ geschilderd op een paneel. Dit schitterende paneel van 105 x 210 cm is bevestigd aan de muur in een hofje aan de Korte Prinsengracht in Amsterdam.

Jaap 80 (fotograaf Robin Haurissa)